Тамақтан улану – адам ағзасына улы әсер ететін микробтармен, токсиндермен және микробты емес заттармен ластанған тағамды жегеннен пайда болатын жедел (кейде созылмалы) ауру.
Улану көбінесе мерзімі өтіп кеткен, бактериялармен ластанғаннан, сондай-ақ химиялық заттармен бүлінген азық-түлікті қолданғанда, сонымен қатар жеке бас гигиенасын сақтамағанда пайда болады.
— тыйым салынатын тағамдарды қолдануға жол берілмейді;
— тамақтану ережелерін қатаң сақтаған жөн;
— шикі және пісірілген азық-түлікті бір-бірімен араластыруға болмайды, өйткені, дұрыс пісірілген тамақ шикі тамақпен қосылу арқылы ластануы мүмкін;
— қолды жиі жуу және жеке бас гигиенасын сақтау өте маңызды;
— барлық санитарлық ережелерді қатаң сақтау қажет, соның ішінде ыдыс-аяқтар мен едендерді зарарсыздандыруды қолдану, қолданылатын мүкәммалды уақтылы ауыстыру.
Жаз мезгілінде тез бұзылатын тағамдарды дұрыс сақтамаған жағдайда, келесі өнімдерден уланудың қаупі бар:
* сүт өнімдері (негізінен сүзбе және балмұздақ);
* жұмыртқа;
* балық өнімдері және теңіз өнімдері;
* ет;
* крем қосылған кондитерлік өнімдер;
* дайын салаттар;
* фаст- фудтар;
* консервіленген өнімдер, әсіресе үйде жасалған. Тамақтан уланудың белгілері:
* Жүрек айну;
* Қатты құсу;
* Асқазанның бұзылуы;
*Диарея (күніне бірнеше ретке дейін).Балалар мен ата-аналарға Сау болуларын тілейміз!
Ш.Айботаева, Шымкент қаласы Тұран ауданының Санитариялық-эпидемиологиялық бақылау басқармасы басшысының орынбасары